Ontdekkingsreis van een pup

©foto Petra Rakers

©foto Petra Rakers

Deze ontdekkingsreis, ook wel ‘socialiseren’ genoemd, is het wennen aan en kennismaken met de wereld om de pup heen.

 

Een fokker is in de eerste weken al druk bezig om de pupjes aan van alles en nog wat te laten wennen: geuren, geluiden, dingen bekijken en zelfs proeven. Dingen die voor ons heel gewoon zijn, zijn voor een pup nog totaal nieuw: een parfumluchtje, het zien/horen van een vogel, iemand die met krukken loopt, andere diersoorten en ga zo maar door. Alles moet nog verkend worden, zodat de pup eraan kan wennen. Soms van dichtbij, maar als het wat spannend is, kan het ook vanaf een afstandje.Deze eerste periode van zestien weken is van belang voor puppen, aangezien ze die niet kunnen inhalen. Ook na deze weken blijft socialiseren een belangrijke rol spelen in de opvoeding van een pup. Dit ontdekken hebben pups nodig om uit te groeien tot stabiele, volwassen honden.

‘OVERVAL DE PUP NIET MET VEEL NIEUWE DINGEN TEGELIJK’

Zodra je een pup bij de fokker gehaald hebt, gaat de ontdekkingsreis in zijn nieuwe woonomgeving van start. Als je met de pup op stap gaat, overval hem dan niet met heel veel nieuwe dingen tegelijk. Wanneer een pup blootgesteld wordt aan te veel nieuwe dingen, kan hij dit niet verwerken en overprikkeld raken. Ga ook “vooruit denken”. Als je in de toekomst met je hond met de bus of trein wilt reizen, begin dan alvast! Laat hem alvast een keer door een bus heenlopen en wanneer hij dit goed doet, kun je al meteen een korte ritmaken in de bus.

Neem je pup mee naar plekken die hij in de toekomst kan tegenkomen. Misschien wil je hem mee kunnen nemen als je op visite gaat. Breng dan alvast een kort bezoekje aan iemand, en laat hem dit andere huis of die andere tuin ontdekken. Wandel eens door een woonwijk waar je zelf normaal niet komt, of wandel langs een kinderboerderij, zodat hij andere diersoorten kan zien, ruiken en horen. Het klinkt simpel, maar het is voor een pup erg belangrijk om de wereld te ontdekken.

©foto Petra Rakers Golden Retriever pup

©foto Petra Rakers Golden Retriever pup met Leonberger

‘PUPS ONDERZOEKEN DOOR HUN ZINTUIGEN TE GEBRUIKEN’

Pups onderzoeken door hun zintuigen te gebruiken: ze bekijken objecten, mensen en dieren, luisteren naar de geluiden om hen heen, snuffelen de vele geurtjes op en proeven eens iets om te ontdekken hoe het smaakt. Dit alles is nodig in het ontdekken. Geef ze de ruimte en de tijd om dit in hun eigen tempo te doen en forceer ze niet. Soms gaat een pup even zitten tijdens een wandeling om rond te kijken. Je zult merken dat hij vanzelf weer opstaat om mee te lopen als hij klaar is met kijken. Wanneer ze lekker aan het snuffelen zijn, krijgen ze veel informatie binnen over wat er op dat plekje gebeurd is, dus laat die neus even zijn werk doen. Wanneer de pup klaar is, wandelt hij weer mee. Ook het proeven op straat en in huis is van belang; wanneer de pup iets oppakt, is de kans groot dat hij het vanzelf weer laat vallen. Hij heeft ontdekt dat het niet eetbaar is en de volgende keer zal het niet meer opgepakt hoeven te worden. Wanneer een pup iets proeft en wij gaan het meteen uit het bekje halen, zal de pup het belangrijk vinden om vaker dingen op te pakken en kan hij het juist gaan doorslikken.

‘LAAT JE PUP DE WERELD IN KLEINE STAPJES ONTDEKKEN’

Als je als pup de wereld gaat ontdekken, is het van groot belang dat dit in kleine stapjes gebeurt. Wanneer een pup namelijk overprikkeld is, leert en onthoudt hij weinig, maar wanneer de pup goed uitgerust is, slaat hij de dingen veel makkelijker op en onthoudt hij beter. Zorg voor een goede balans tussen de 18 à 20 uur slaap die hij nodig heeft en zijn activiteiten. Wanneer je Golden pupje veel blaft en heel druk en bijterig wordt, is hij overprikkeld. Geef hem verplicht slaap door hem in zijn mand of in een ruimte te zetten, waar zo weinig mogelijk gebeurt.

Geef begeleiding in het socialiseren. Mocht je pup angstig worden, haal hem dan uit de situatie. Lukt dat niet, ga dan bij hem zitten en leg je handen stil op de schouderbladen om hem steun te bieden. Het is hierbij belangrijk dat je er goed oplet dat je de handen stil houdt: met aaien en troosten bevestig je je pup in zijn idee dat het heel eng is. Met je handen op zijn schouders steun je hem letterlijk en figuurlijk, zodat hij kan ontdekken dat het allemaal niet zo griezelig is.

© foto Petra Rakers Golden Retrievers

©foto Petra Rakers Golden Retrievers

Zoek al voordat je een pup in huis haalt, een hondenschool in de buurt. Ga eerst eens kijken zonder je hondje of je de manier waaroper wordt les gegeven leuk vindt. Ook al heb je ervaring in het opvoeden van Goldens, voor jouw pupje is het ongelofelijk leerzaam en leuk om daar in een vertrouwde omgeving met pups van andere rassen kennis te maken en te spelen. Er is de laatste jaren veel gebeurd op het gebied van hondengedrag en ook ervaren eigenaren kunnen vaak nog wat opsteken van de nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

©Mirjam Leppers

Copyright © 2016 hondengedragcaoch h/o hondenschool de wijsneus. Alle Rechten Voorbehouden.