Pup in huis

pup golden retriever in tunnel

©foto Petra Rakers Golden Retriever pup

Een puppy op komst!

Zodra er een puppy op komst is willen we ons zo goed mogelijk voorbereiden. Naast benodigdheden zoals een lekkere mand, goed voer en speeltjes zijn er nog een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Wat heeft deze kleine hummel nou nodig? Want zodra je een pup ophaalt is het immers jouw zorg en wil je het zo goed mogelijk doen! Kijk alvast eens goed door je huis of het puppy-proof is. Losse elektriciteits draden verbergen, lage stopcontacten voorzien van een kinderslotje. Als er bijvoorbeeld geen schoenen staan, kan hij er ook niet aan gaan kluiven. Breekbare dingen zo neer zetten dat ‘geen hond’ er bij kan. De tuin: als er een plek is waar je de pup niet wilt hebben kun je het alvast afzetten met gaas. Zo voorkom je dat je achter je pup aan holt als een scheidsrechter. Voor een kersverse eigenaar is het reuze spannend om een pup op te mogen halen. Maar andersom is het voor de pup ook erg spannend, hij komt in een heel nieuw huis en situatie en zal alles nog moeten gaan ontdekken.

Een aantal handige tips voor de eerste dag

  1. Zorg er voor dat de pup in een rustig huis komt. Voorkom dat er teveel visite is, die hem willen aaien en knuffelen. Als er meteen veel drukte om hem heen is dan kan de pup niet alle informatie die binnenkomt verwerken en kan het hem te veel worden.
  1. Laat hem in alle rust zijn nieuwe thuis onderzoeken, de nieuwe geuren en geluiden die daar bij horen. Ook de gezinsleden waar hij nu mee samenleeft zijn helemaal nieuw voor hem en dat heeft natuurlijk even gewenning nodig. Het duurt even voordat de pup jullie huis als zijn thuis gaat ervaren. Hoe lang dit duurt, is per hondje verschillend.
  1. Zorg dat er een mand of bench voor hem klaar staat, zodat hij na zijn onderzoekingstocht kan gaan slapen om alle binnengekomen informatie (prikkels) te verwerken. Een lap of knuffel met de nestgeur zorgt voor een stukje geborgenheid, een pup zal deze de eerste periode nodig hebben om mee te slapen of te spelen.
  1. Zorg voor een plas- en poepplek waar je de pup vanaf dag 1 kunt uitlaten.
Petra Rakers Golden Retriever pup

©foto Petra Rakers Golden Retriever pup

Dit kan een krant zijn of een plekje in de tuin. Pups zijn niet meteen zindelijk. Rond de leeftijd van vijf maanden hebben ze pas controle over hun sluitspieren. Er zijn vier momenten dat je de pup naar buiten kunt brengen voor zindelijkheidstraining; 1 na eten 2 na drinken 3 na spelen en 4 na slapen. Straf hem niet als hij binnen plast, hij kan zo angstig worden en niet meer bij jou in de buurt durven plassen.

Zodra de eerste dag ten einde komt word het tijd om te gaan slapen. Aangezien de pup gewend is om zijn moeder, broertjes en zusjes te slapen, zou het niet eerlijk zijn om hem de eerste nacht al alleen te laten slapen. De kans is groot dat hij gaat janken en piepen om zijn moeder te roepen. Nu hij al gescheiden van zijn familie is heeft hij je nodig. Zelfs de meest vrijmoedige pup kan angstig worden nu hij in een nieuwe omgeving is geplaatst en alleen gelaten word. Zorg ervoor dat je de eerste periode bij de pup kunt slapen. Dit kan door de mand of de bench naast je bed te zetten, zodat hij je kan zien en ruiken, of door een matras naast de bench te leggen en daar te slapen zolang de pup dit nodig heeft. Je zult merken dat je het matras iedere nacht een stukje verder naar de deur kunt verplaatsen. Mocht hij piepen dan kun je hem geruststellen door met zachte stem te praten. Nu de pup weet dat hij niet alleen is kan hij rustig zonder angst weer in slaap vallen.

Petra Rakers Golden Retriever pup

©foto Petra Rakers Golden Retriever pup

Pups hebben heel veel slaap nodig!

Dit is een belangrijk gegeven wat vaak onderschat word. Een pup heeft rond de 19 uur slaap per dag nodig!! Met voldoende slaap is hij in staat de indrukken en de binnengekomen informatie/prikkels te verwerken en bij te komen van rennen en spelen. Zo kan hij uitgerust aan een volgend avontuur beginnen. Krijgt een pup niet voldoende slaap, dan raakt hij overprikkeld en kan hij dit uiten in gedragingen als extreem happen/bijten in handen, broekspijpen en in delijn. Maar ook de gekke 5 minuten (als een dolle door huis rennen) kan een uiting zijn van te weinig slaap. De slaapplaats is een rustplek voor uw pup. Het is dan ook aan te raden om hem met rust te laten als hij daar lekker ligt te slapen. Als hij wakker wordt kan er weer geknuffeld of gespeeld worden.

Om de band tussen de nieuwe aanwinst en u nog hechter te maken is het zowel voor de pup als u erg leuk om een puppycursus te volgen. Hier leert de pup niet alleen een basis voor een paar belangrijke zaken, zoals niet trekken aan de riem, en een zit opdracht, maar nog veel belangrijker, hij wordt via begeleid spelen met andere puppen, gesocialiseerd. Er wordt goed gezorgd dat alle eerste indrukken fijn verlopen. Zo krijgt uw pup vertrouwen en kan hij uitgroeien tot een stabiele volwassen hond.

© Mirjam Leppers

 

Copyright © 2016 hondengedragcaoch h/o hondenschool de wijsneus. Alle Rechten Voorbehouden.