Wil ik echt een hond?

© foto M.Leppers

© foto M.Leppers

Wanneer je overweegt een hond uit te zoeken, is jouw wens natuurlijk een hond die perfect past binnen jouw gezinssituatie. Het is dan ook belangrijk om eens goed op een rijtje te zetten wat precies je wensen zijn. Wat wil je graag van een hond en hoe passen deze wensen in je dagelijks leven? Er zijn tal van dingen om rekening mee te houden. Om maar eens wat te noemen, wil je een rashond of een kruising, een reu of een teef, een grote of een kleine hond, een pup of een volwassen hond? Dan kun je ook gaan nadenken of je de hond voor bepaald werk wilt inzetten, zoals jagen, waken, misschien als hulphond of gewoon als gezellig huishond.

Een puppy?

Puppen zijn natuurlijk erg aandoenlijk maar ook tijdrovend. De zindelijkheids training kost tijd en stopt niet als jij gaat slapen. Ook in een goede socialisatie en opvoeding gaat de broodnodige tijd zitten. In de socialisatie laat je je pup kennis maken met dat wat hij in zijn toekomstige leven kan gaan tegenkomen. In een goede puppy cursus leert hij beheerst met andere honden omgaan, wat belangrijk is in de socialisatie.  Met een goede opvoeding leer je je hond op een vriendelijke manier bepaalde oefeningen en huisregels aan die voor jou handig zijn. Denk er bijvoorbeeld aan de vraag of de hond wel of niet op de bank mag.

Uiteraard ga je ook aan de slag om je pup te leren hoe hij zich behoort te gedragen in allerlei verschillende situaties. Consequent en duidelijk zijn is erg belangrijk in de opvoeding, een hond begrijpt het niet als hij de hele week niet op de bank mag en alleen op zondagen wel. Boos worden is helemaal niet nodig, blijf zelf rustig en vriendelijk naar je hondje. Hiermee bouw je een goede vertrouwensband op! De opvoeding van je puppy stopt niet als hij “pup af” is, maar gaat de rest van zijn hondenleven door.

Door een goede opvoeding kun je een fantastische hond maken van je pup!

golden pup

© foto M.Leppers Golden Retriever pup

Misschien dan een tweedehands hond?

Als het idee van een puppy je niet vrolijk maakt wat denk je er dan van om een asielhond of herplaatshond te adopteren? Misschien een fijn idee om een hond een tweede kans te geven. Informeer naar de voorgeschiedenis indien deze aanwezig is, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten van deze hond. Het is verstandig om een cursus te doen met je tweedehandshond, om zo een band op te bouwen en eventueel “probleemgedrag” goed te kunnen begeleiden. Honden worden helaas regelmatig rond hun puberteit naar het asiel gebracht. Een hond in de puberteit is niet altijd even leuk, alhoewel ze er zelf van overtuigd zijn dat dit wel het geval is. Een puberhond heeft een goede begeleiding nodig en iemand die hem rustig en duidelijk zijn grenzen aangeeft. Puberhonden kunnen zich vreselijk misdragen en brengen zichzelf gemakkelijk in moeilijkheden. Wees dus alert op de omgeving om zo moeilijkheden te voorkomen. Boos worden heeft dan ook geen nut in de puberteit.

Wil je een rashond?

Dan is het is verstandig om je van te voren te verdiepen in het ras. Als je weet voor welk “werk” een hond gefokt is kun je hier rekening mee houden. Een Husky is gefokt als sledehond, een herder om vee te hoeden en een retriever voor de jacht. Aangezien honden gefokt zijn voor bepaald werk, hebben ze bepaalde karaktereigenschappen waar je rekening mee kunt houden. Als je een rustig vloerkleedje wenst dan is een Border Collie niet helemaal handig. Wil je een hond die jou kan helpen met de was uit de machine te halen of je schoenen uit te trekken dan is een Golden Retriever wellicht iets voor jou. Bij een Husky is de kans groot dat hij aan de lijn zal trekken, aangezien hij hier voor gefokt is! Deze hond heeft dan meer training nodig om met een slappe lijn te kunnen lopen. Maar denk ook aan het blaffen van een waak-erf hond of aan de jachthond die zelfstandig gaat jagen, allemaal dingen om van te voren goed over na te denken.

© foto M.Leppers

© foto M.Leppers

Een hond met wensen?

Ja, natuurlijk! Naast al onze wensen,  heeft onze nieuwe huisvriend ook wat op zijn wensen lijstje staan. Wat staat er naast vers water, een bakje eten en een lekker mandje dan nog meer op dit “wensen lijstje”?

  • Naar school gaan natuurlijk. Dit is niet alleen voor puppen en volwassen honden leuk en leerzaam maar zeker ook voor de eigenaren. Zoek een goede hondenschool waar op positieve wijze getraind word. Naast puppy en vervolgcursussen zijn er vaak ook speurlessen en tal van andere bezigheden. Het is erg leuk om met je hond bezig te zijn, ook als je een seniorhond hebt. Op een goede hondenschool kun je met je vragen terecht bij een deskundig iemand. Vraag op de hondenschool gerust naar de diploma`s, certificeringen en bijscholingen van de instructeurs en/of gedragstherapeuten.
  • Een hond vier keer per dag tien minuten uitlaten is vaak niet voldoende. Om lekker uit te razen neem je je hond mee naar het bos, de heide, het strand, etc. Maar om een hond te vermoeien is rennen echt niet de enige oplossing. Met neus- en hersenwerk (spelletjes) kun je je hond ook goed mentaal vermoeien. Bovendien vinden ze het geweldig en hebben de behoefte om hun neus te gebruiken om brokjes of andere dingen op te sporen.
  • Gezelschap van jou. Honden zijn gezelschapsdieren en niet gemaakt om de hele
  • dag alleen te zijn. Bedenk nu alvast na hoe je dat gaat regelen als je bijvoorbeeld de hele dag werkt. Misschien kun je dan tussen de middag een uurtje naar huis om hem uit te laten en bij hem te zijn.

Je kunt een hond wel aanleren om alleen thuis te zijn, maar daar gaat wel de nodige training in zitten. Informeer hoe je dit in kleine stapjes kunt opbouwen.

  • Tijd. Naar school gaan en uitlaten kost tijd. En als je een cursus volgt met je hond zijn er oefeningen om thuis mee te aan de slag te gaan. En denk ook eens aan de vachtverzorging, dit kan bij sommige rassen veel tijd kosten. En natuurlijk ruimen de haren die eruit vallen zichzelf niet op…dus extra tijd voor schoonmaakwerkzaamheden.

Naast dat honden wensen hebben kosten ze ook geld. Voer kost geld naar de hondenschool kost geld. Sommige vachten hebben een bezoekje bij de trimster nodig, wat ook weer geld kost. En niet te vergeten de dierenarts kosten. Naast de jaarlijkse controle kan een hond ziek worden en dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Je kunt een ziektekostenverzekering afsluiten of maandelijks sparen voor je hond.

Kortom; denk goed na voor dat je een hond aanschaft. Het is een hele verantwoording om voor een hond te zorgen. Maak voor jezelf duidelijk wat de voors en tegens zijn. Als je daar uit bent en je wilt graag de verantwoording, zorg, opvoeding en begeleiding op je nemen. Dan gaan jij en je hond samen een mooie toekomst tegemoet.

© Hondengedragcoach  Mirjam Leppers

 

Copyright © 2016 hondengedragcaoch h/o hondenschool de wijsneus. Alle Rechten Voorbehouden.